Ver-wonderland

Ver-wonderland

Na mijn yogales besluit ik op de terugweg naar huis mijn mams te bellen. Misschien heb ik geluk en bel ik haar niet wakker. Mijn moeder gaat tegenwoordig niet later dan 21.30 uur naar haar bedje. Ze neemt op en ik roep direct dat ze met de liefste dochter spreekt. Ze is blij me nog even te horen zegt ze. Ik heb mijn oortjes in en ik hoor haar luid en duidelijk. Ik ga de snelweg af en rijd de laatste 10 minuten binnendoor naar onze nieuwe woonplaats het dorpje Rhenoy. Dit pittoreske dorpje ligt net in de Betuwe en wij wonen aan het prachtige riviertje de Linge.

Terwijl ik door het adembenemende groene en glooiende landschap rijd geniet ik van de warme en zonnige avond die de mooiste plaatjes oplevert. Geïnspireerd door al dit moois neem ik mijn moeder mee in het verwonder verhaal van de natuur. Bij elk dier dat ik onderweg zie, benoem ik wat ik zie of hoor. Ik stop ook daadwerkelijk met de auto en sta stil en kijk naar de fazant, ooievaar of hazen die ik onderweg tegenkom.

Terwijl ik mijn moeder vertel dat ik twee hazen zie in het landschap, wordt ze blij en gilt het uit van de lach. Heerlijk om haar even in deze mooie natuurwereld mee te nemen. Ook al is het niet fysiek toch kan ze er zijn met haar gedachten. Ik neem haar mee in een soort natuur wonderland waar ze zelf altijd zo graag was. Ik ben dicht bij haar kern want natuur en dieren waren en zijn voor haar belangrijke ijkpunten in haar leven.

Ze zegt soms wel eens tegen mij ‘kijk jij maar voor twee lieve schat’. En zo probeer ik haar te beschrijven wat ik zie.

Opeens vraagt ze ‘mogen ze ook met je meerijden? Ja hoor zeg ik, stap maar in. Ik heb nu twee fazanten in de achterba en de twee hazen zitten op mijn dak. Mijn moeder ligt helemaal in een deuk. Ik maak er onderwijl gedichtjes bij of ik zing rijmpjes die ik ter plekke verzin.

Het is alsof ik weer een verhaaltje voorlees aan mijn dochter. Ik vond dit altijd zoo leuk om te doen en nu doe ik het voor mijn mamsie die er intens van geniet. Het ontroert me diep.

Ik vraag haar of ze ook die mooie ronde zon ziet vanaf haar appartement. Ze zegt ‘nee hoor hier sneeuwt het! ‘En ligt weer helemaal dubbel. Natuurlijk ga ik daar ook even op door en vraag of ze haar oorwarmers al aan heeft…ik hoor haar weer bijna stikken van de lach. Ze antwoord dat ze haar schaatsen ook aan heeft.

Zo hebben we beiden onwijs veel plezier van ons belletje met elkaar en terwijl ik langzaam ons dorpje nader brei ik een einde aan ons verhaal en wens haar welterusten voor straks. ‘Ik ga heerlijk slapen met dit verhaal’ zegt ze tegen mij. ‘Ik ben heel blij met jou’ hoor ik haar nog tegen me zeggen. ‘Ik hou van jou en ook van je mannetje.’ Ik zeg nogmaals gedag en zeg ook tegen haar dat ik heel veel van haar houd.

 

Rijmpje / liedje

 

Ver-wonderland

 

‘Ik zie twee hazen in het land,

ze zijn gelukkig en lopen hand in hand.

 

Opeens een fazanten vrouwtje op de weg,

gelukkig is ze vrolijk en is niet van de leg.

 

De zon gaat langzaam onder en maakt plaats voor de maan,

zie je hem al dapper aan de hemel staan?

 

De kikkers gaan steeds harder kwaken,

en de konijnen proberen elkaar met een dansje te vermaken.

 

Ook mevrouw ooievaar is gereed voor het slapen gaan,

haar kuikens liggen al heerlijk warm tegen haar aan.

 

Truste natuur, truste dieren,

morgen zullen we het leven weer vieren.

 

José van Daal

Zichtbaar Ondernemen

 

Geen reactie's

Geef een reactie