Het geweldige leven op Facebook!

Het geweldige leven op Facebook!

Vandaag was het een regenachtig dagje, ook al is het volop zomer in Nederland, en dat kan ik dan maar beter benutten door vroeg aan de slag te gaan en heerlijk te gaan schrijven aan mijn boek. Dus zo gezegd zo gedaan. Met een heerlijke bak koffie installeerde ik mij aan de grote steigerhouten tafel in mijn gezellige kantoor en opende mijn mac. Eerst even social media checken natuurlijk en voordat ik het wist verdwaalde ik in de heerlijke vakantie foto’s van vrienden en kennissen.

Super toffe foto’s

Super toffe foto’s vanuit de meest waanzinnige plekken op onze aardbol met heerlijke drankjes, blauwe luchten, roze flamingo’s, tochtjes op quads en zeiljachten, lachende gezichten en de meest verrukkelijke gerechten komen voorbij. Wat kan ik genieten van deze taferelen. Het voelt alsof ik er een beetje bij ben en wil bijna door mijn scherm naar ze toe kruipen. Terwijl ik verder zap naar Instagram en LinkedIn zie ik ook op de zakelijke pagina’s van verschillende voor mij bekende personen allerlei berichten voorbij komen.

Terwijl ik net naar een interview heb zitten kijken dat in Nederland is opgenomen, met voluit zon op de achtergrond, kijk ik naar de miezerige regen buiten. Ik besef me dat dit interview eerder is opgenomen want op Facebook heb ik net gezien dat deze persoon nu helemaal niet in Nederland verblijft maar heerlijk op vakantie is. Ook zie ik allerlei mooie plaatjes van fotoshoots voorbij komen van weer iemand anders die met prachtig weer zijn opgenomen in Nederland en nu gepost worden terwijl zij momenteel aan het shoppen is in Rome en net een selfie poste met de trevi fontein op de achtergrond.

Real of fake?

Tja wat is real en wat is fake? Dat is simpel toch? Ik denk de kiekjes van de vakantie. De andere berichten voor zakelijk gebruik zijn van te voren klaar gezet voor Facebook om toch zichtbaar te blijven voor de horde volgers.

Facebook is namelijk niet het type dat op vakantie gaat, je kunt ook geen ‘sabbatical leave’ aanvragen van een paar dagen, gewoon even offline gaan omdat je daar gewoon even fucking behoefte aan hebt. Inpluggend willen zijn, niet hoeven creëren, niets hoeven, gewoon zoals vroeger een brief schrijven aan het thuisfront die dan 2 weken later pas aankomt en niet constant appen, mail controleren en wifi points zoeken bij restaurants of campings. Oh ja, top geregeld we kunnen tegenwoordig constant online zijn tijdens onze rustperiode want er is 4G all the time! Jippie!

Oh wat verlang ik toch naar die tijd dat je even helemaal geen contact had met werk en privé at home. Dat je je batterij helemaal kon opladen en thuis gekomen al je verhalen kon vertellen en je foto’s kon laten afdrukken zodat je ze later aan je familie, vrienden en collega’s kon laten zien. En dan dan mocht je er gewoon weer over vertellen. Nu weten ze al hoe het was. De meesten hebben je namelijk gevolgd op social media en je al zien struinen door Bologna of door de Alpen met de verrukkelijkste maaltijden voor je neus. Dus wordt er nog maar weinig gevraagd en gaat iedereen weer snel over tot de orde van de dag. Weg vakantie gevoel.

Content strategie en virtual assistants

De kibbel momenten met je partner rondom het navigeren rondom Parijs of de misverstanden over de niet genummerde tentstokken bij het opzetten van de tent samen met je partner na die vermoeiende reis, de pijnlijke rugproblemen tijdens de nachten op het net iets te zachte luchtbed, het gesnurk van de buurman een tent naast je of de regen op dagen dat je geen foto’s nam, ziet niemand. Want helaas maken maar weinig mensen de minder mooie kanten ook zichtbaar tijdens de vakantie.

En natuurlijk moet je wel blijven posten op je zakelijke pagina want op zakelijke pagina’s is regelmaat een vereiste anders zak je in de tijdlijn en duurt het weer een poosje voor het algoritme van Facebook je weer hoger op de ranking zet. En dat wil je echt niet als ondernemer, dat is zo not done! Dus zorg je dat je content strategie goed in elkaar zit of dat een virtual assistant de schijn ophoudt dat je gewoon aan het werk bent.

Post tips tijdens je vakantie

Een tip, zorg dan wel dat de posts een beetje matchen in de weken dat je weg bent. Dus zorg dat je personal branding synchroon loopt met je marketing branding. Vooral als het foto’s betreft, kun je heel snel door de mand vallen dat het niet de werkelijkheid van die dag is. Soms kun je het ook afleiden aan de tekst die erbij wordt geschreven.

Dus zorg of voor toffe personal branding in de weken dat je weg bent want die klopt met de situatie zoals die is. Of zorg voor een ander soort content zoals interessante artikelen, quotes, filmpjes over het segment waarin jij als ondernemer werkzaam bent.

Wat zou jij willen zien of horen als volger van ondernemers die op vakantie zijn of gaan en die jij volgt op social media? Echte berichten, nuttige info of oude berichten en vooraf gemaakte plaatjes? Of ze juist even een offline momentje toestaan? Laat het weten onderaan dit bericht. Super benieuwd naar jullie input.

Terwijl ik dit schrijf besluit ik iets geks te doen en een post te plaatsen van een filmpje dat ik een aantal weken geleden heb opgenomen in Italië. Het zijn vlogs die ik voor mijn moeder heb opgenomen. Mijn moeder heeft Alzheimer en de filmpjes komen bij haar veel beter binnen dan de verhalen. Ze beleeft het dan veel intenser als ze ons daadwerkelijk ziet genieten. Mij benieuwen wat het effect is en of mensen echt denken dat ik wederom op vakantie ben.

Als ik later check of er comments zijn, zie ik dat er iemand vraagt of ik nu weer op vakantie ben. En in mijn what’s app krijg ik ook wat berichtjes van mensen om me een fijne tijd in Italië te wensen. Tja zo zie je maar hoe je iets zichtbaar kan maken wat totaal niet werkelijk is.

Wil je het filmpje nog even zien? Ga dan naar youtube en kijk naar het mindful wakker worden van ons in de Marken waar we logeerden bij prachtige lieve mensen in Pozzuolo.

Terwijl ik binnen zat en de regen buiten tegen het raam kletterde dachten anderen dat ik wederom in zonnig Italië zat. Nee hoor ik was al lekker home en ik zette nog een heerlijke cappuccino (of was het gewoon een bakkie koffie?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie