Gebruik jij deze tijd om je kernwaarden te herijken?

Gebruik jij deze tijd om je kernwaarden te herijken?

Aan het einde van jouw laatste blog vroeg jij mij hoe ik de ervaring met het Corona virus, dat wij zo akelig van dichtbij mee beleefden, ons of mij persoonlijk heeft veranderd. En wat NU echt belangrijk is in het leven en de dingen die wij doen.

Hier heb ik even over nagedacht en vandaag ontsproot de volgende blog:

De koekoek en de kikkers in de stilte van ons Lingelandje

‘Het verbaast me dat ik nog steeds zo stevig sta’, zeg ik tegen Eric. ‘Dat komt omdat jij zo’n groot incasseringsvermogen hebt’, geeft hij mij als antwoord terug vanuit de keuken. ‘Ik’? zeg ik verbaasd. Misschien is dat inmiddels wel zo. Ik voel dat ik nog steeds stevig sta na de afgelopen stressvolle maanden. Ik voel dat vooral als ik onder de douche sta met mijn beide voeten stevig in de grond, gegrond is het woord, de waterdruppels die dan de contouren volgen van mijn lijf richting de bodem, via een soort kolkje verdwijnend in het afvoer putje.

Ik bekijk dikwijls het kolkje en zie dat het  dan in het midden stil is. Ik realiseer me dat het in het midden van een orkaan of een kolk het midden gewoon stil kan zijn. Het kan nog zo stormen om je heen, de rust in het midden kun je zelf creëren en dat is wat ik inmiddels kan. Zal wel een leeftijd dingetje zijn broertje.

Terwijl ik met mijn café latte op het trapje ga zitten dat grenst aan onze slaapkamer kijk ik onze mooie tuin in en realiseer me steeds meer dat de afgelopen maanden mij wel degelijk aan het denken hebben gezet. De mogelijke dreiging van de dood van twee geliefden door een onbekend virus zo dichtbij te ervaren heeft mij opnieuw laten kijken wat er werkelijk toe doet in het leven.

Welke kernwaarden vinden we echt belangrijk?

Welke waarden doen er echt toe voor mij en Eric? We hebben er dikwijls over gesproken sinds de lock down van 17 maart. We hadden onze gezamenlijke kernwaarden al eerder op een rijtje gezet en door dat we dit enkele jaren gelede hebben gedaan, zijn we stabiel en sterk. kernwaarden oftewel purposes in life kun je met elkaar of afzonderlijk opstellen. Voordat wij naar Rhenoy verhuisden hebben we deze gezamenlijk opgesteld. Hierdoor leven we onze purposes en maken we aan de hand van deze kernwaarden keuzes in het leven die ons voldoening en plezier geven.

Life Juicer van Quality Contact

Door de Corona crises kwamen we er achter dat er een paar kernwaarden in gevaar kwamen. Onder andere onze waarden gezin, familie en vrienden. Opeens mochten we onze kinderen, familie en vrienden niet meer knuffelen. Mocht ik zonder waarschuwing van te voren van de een op de andere dag onze mams niet meer bezoeken en werd mijn schoonzusje plotseling op de IC openomen en in slaap gebracht omdat het virus haar in zijn greep kreeg.

Weken van onzekerheid volgden. Niet alleen moesten we wennen aan alles wat de maatregelen van corona inhielden maar ook werden we met onze neuzen op de feiten gedrukt dat dit virus veel meer schade kon aanrichten dan het ‘griepje’ in eerste instantie leek te kunnen doen. Zou mijn schoonzusje het redden en zou mijn moeder het overleven? En hoe zou het moeten met alle corona regels als een van hen zou overlijden? Niemand wist hoe het zou verlopen.

Tegelijkertijd kreeg ik net voor eind april het bericht dat mijn contract niet werd verlengd. Mijn droombaan opeens als sneeuw voor de zon gesmolten door een virus. En toch bleven we ondanks alle verdrietige dingen overeind. Samen werden we nog sterker door te beseffen dat gezondheid en de liefde voor de mensen die ons dierbaar zijn het allerbelangrijkste zijn. Dus toen we het fantastische bericht ontvingen dat mijn schoonzusje na 5 weken uit haar comateuze slaap ontwaakte, kon niets ons meer van de wijs brengen.

Nieuwe inzichten en nieuwe doen-lijstjes

Dus om op jouw vraag nog even terug te komen of het Covid19 virus ons heeft veranderd en wij het leven anders zijn gaan bekijken? Ik kan zeggen dat wij nog bewuster zijn gaan kijken naar wat er echt toe doet in het leven. Wie zijn onze echte vrienden en welke vrienden die we niet zo vaak zien, verdienen meer aandacht ook al wonen ze verder weg?

We zijn vrienden gaan uitnodigen, bellen en bezoeken die er echt toe doen, met onze kinderen mooie dagen beleeft op ons Lingelandje, samen de fiets gepakt en de natuur in gegaan en met een zelfgemaakt lunchpakketje op plekjes gezeten en genoten van wat wel kon tijdens de afgelopen maanden. Verder genoten van de rust en rondom ons droom huisje geklust en de moestuin en kippenren aangelegd.

We hebben zogenaamde nieuwe-doen lijstjes gemaakt.

Op dit moment geniet ik, ondanks dat ik nog verdrietig en rouwend ben om het verlies van mijn baan, van de mooie dingen die er wel zijn en ook weer ontstaan. Voor mij is werk geen waarde op zichzelf. De waarden die ik belangrijk vindt naast gezin, familie en vrienden zijn mijn relatie, persoonlijke ontwikkeling, vrijheid, natuur, gezondheid en verbinding.

Deze kan ik nog steeds vullen met nieuwe en mooie avonturen. Door jouw opmerking laatst Ries, ben ik dus ook weer mijn visie en missie gaan herijken aan de hand van de waarden en dat helpt. Dank je wel.

Mooi om te ervaren dat ik zelf als coach ook even dat duwtje kan gebruiken. Want ik kan zo goed anderen de Life purposes laten ontdekken maar soms vergeet ik ze zelf.

Jouw handen

Dus nu geniet ik vooral van de mini momentjes dat ik bij mijn moeder op het Landgoed mag zijn en stiekem haar handen kan voelen op mijn wang of been.

Het lijkt wel of mijn voelsprieten helemaal aan staan en ik nog meer geniet van wat eerst zo vanzelfsprekend leek. We staan samen steviger dan ooit en ik besef dat dit ook mede door de afgelopen periode is gekomen.

Als we nu samen in de tuin zitten, kijken we met een nieuwe blik naar ons mooie huis, de pracht van onze bloemrijke en geurende tuin en horen we de koekoek en de kikkers luider dan ooit in de stilte om ons heen. Met een goed glas wijn proosten we op het leven. Onze wortelen reiken tot diep in de grond omdat wij onze waarden die wij hebben gekozen nog steeds kunnen leven, zelfs intenser dan ooit.

Mijn vraag voor jou broertje is: welke waarden in het leven zijn voor jou belangrijk en hoe vul jij ze in? En hoe vind jij het als mensen zich niet houden aan de corona regels? 

  • Heb jij als lezer van deze blog interesse om zelf te ontdekken wat jouw kernwaarden zijn, dan nodig ik je uit contact met mij op te nemen voor een gratis advies gesprek om te kijken of er een klik is. Hierna plannen wij een coaching sessie in en gaan we samen aan de slag om jouw kernwaarden helder te krijgen.

Ga naar Zichtbaar Ondernemen of mail naar info@zichtbaarondernemen.nl en wie weet spreken we elkaar binnenkort.

  • Wil je meer van onze blogs lezen ga dan naar Instagram CoronaBlogNL_ES waar wij, broer en zus, Richard wonend in Spanje en ik José in Nederland elkaar op de hoogte houden en vragen stellen over onze beleving over de corona lock down.

 

Geen reactie's

Geef een reactie