Opladen in Amsterdam

Opladen in Amsterdam

Vandaag heerlijk naar mijn geboortestad Amsterdam geweest samen met Eric. Onze oude fietsen op de auto gezet en richting Amstelveen gereden. Bij het oude huis van Anneke en mijn paps de auto geparkeerd en vervolgens vanuit Amstelveen richting het centrum gefietst. Grappig om te merken dat ik na al die jaren gewoon op intuitie, gevoel en herinneringen feilloos de weg baan van Amstelveen naar Buitenveldert, van Amsterdam Zuid naar het Centrum en vervolgens naar de 1e stop in de Jordaan Café de blaffende Vis, Westerstraat. In dit typisch amsterdamse cafe heerlijk koffie gedronken met daarbij een donkerbruin broodje Amsterdamse ossenworst met mosterd en augurken. Jammie!

Vanaf het balkon op de 1e etage kijken we op de mensen neer beneden in het cafe en ook buiten het cafe kunnen we de mensen zien lopen op weg naar het feestgedruis. Vandaag is de Gaypride. 17 jaar geleden was de eerste keer dat ik dit mooie event bezocht. We kijken samen naar de diversiteit aan mensen in het café, van echte jordanezen tot aan yuppen met babies in draagzakken aan de vino en rosé, studenten en Vanessa en Rachel Hazes types en bijzondere vrouwen met grijs en rose haar. Hier kan alles in Amsterdam, alles op het gebied van kleding en haarstijlen. Prachtig om te zien deze bonte verzameling aan mensen die zo uit een feel good movie zijn gelopen.

Na onze lunch lopen we naar de gracht waar de boten van de Gaypride voorbij komen, de sfeer is top, de zon schijnt na een flinke wolkbreuk de mensen lachen en dansen en staan boven op bloembakken en woonboten. Iedereen van jong tot oud geniet. Ik voel me thuis hier in deze stad, hier zijn mijn roots.

Vervolgens lopen we verder en pakken we de Noordermarkt mee. Halverwege de markt zie ik Ruby en haar oma Corrie bij hun kraam staan, we maken even een babbeltje en we lopen weer door. Prachtig om oma en kleindocher samen achter de kraam te zien staan. We stappen weer op onze fiets en fietsen de Jordaan door richting Haarlemmerstraat en rijden vervolgens de Spaarndammerbuurt in waar we de laatste boten van Gaypride nog binnen zien komen, boot 81.

Na dit stukje Amsterdam rijden we richting Westergasfabriek in het Westerpark en daarna richting Vondelpark waar we een party tent opgebouwd zien worden voor een babyshower inclusief blauwe ballonnen en waar we prosecco in koelers zien staan, een verjaardag die gevierd wordt met 25 vrouwen die rondom een groot picknick kleed versierd met slingers en ballonnen taart eten en champagne drinken. Echt het kan allemaal hier. Langs een HipHop optreden rijden we door naar het Melkhuisje en lassen een rustpauze in. De parkieten vliegen af en aan terwijl we genieten van het uitzicht en een drankje in het zonnetje.

We fietsen verder en rijden richting de Pijp waar we op zoek gaan naar een Surinaams of Indonesisch restaurant. Al fietsend door Amsterdam Zuid richting de Pijp passeren we talloze terrasjes waar mensen heerlijk in de zon genieten van een hapje of drankje.

We eten indonesisch bij Sari Citra. Authentieke gerechten, home made, verrukkelijk. We komen in contact met een rasechte Amsterdammer van 68 jaar en we praten over Amsterdam Noord, het Waterlant College, de Zeedijk, de mentaliteit van vandaag en vroeger en het eten van dit overheerlijke restaurant.

Om deze heerlijke dag af te sluiten drinken we nog een cappucino bij café de Pijp en stappen daarna op onze fietsen richting onze auto. We rijden door de mooie straten van de Pijp en Zuid en verbazen ons over het dorpse van de stad. Zo rustig en groen, prachtige appartementen en overal rozen en stokrozen voor de portieken. Zou ik hier weer kunnen wonen vraag ik mezelf af. Ja ik denk het wel want deze stad geeft energie en is eigenlijk een dorp in een stad. Het contact met de mensen, tolerantie, hippe zaken, biologische winkels, franse bakkers, gave reataurantjes, afhaal menu’s etc etc.

Ja ik snap waarom mijn dochter hier op kamers wil over een poosje……..ben ik straks zo af en toe toch weer eens echt 24 uur in Amsterdam want ook het vallen van de avond, de lichtjes die branden en de geluiden die verstommen als auto’s en trams niet meer rijden is mooi om gewaar te worden. Ik wacht rustig even af……….

Voldaan en met nieuwe energie back to Vianen!

1Reactie
  • Vera
    Geplaatst op 17:38h, 29 augustus Beantwoorden

    Zucht,heerlijk!

Geef een reactie