Hoe “vier” jij de dag van de scheiding?

Hoe “vier” jij de dag van de scheiding?

huis in twee

“Als je lelijk over de andere ouder praat dan beledig je de andere kant van het kind”

Vandaag 12 september 2014 is het de dag van de scheiding. Ik vraag me af of dit de eerste keer is dat dit “gevierd” wordt. Vieren kun je het volgens mij niet. Ook al heb je zelf de scheiding destijds doorgezet of aangeslingerd, vieren doe je het niet op deze dag. Het is denk ik meer bedoeld om het een dag van bezinning te laten zijn en kritisch te kijken of jij en je ex-partner het op dit moment okee doen voor de kinderen. Ik ben inmiddels al iets langer dan tien jaar gescheiden en besef me vandaag na het kijken van de uitzending van RTL Late Night van 11 september j.l. dat het zo belangrijk is meer naar onze kinderen te luisteren. Zij zijn vaak nog de verstandigste bij een scheiding daar de ouders in een emotionele achtbaan zitten die ze van te voren niet hebben kunnen voorzien. Toen mijn ouders gingen scheiden was ik zelf veertien jaar en heb me altijd verscheurd gevoeld tussen beide ouders. Je eigen gevoel op zij zetten en proberen niet nog lastiger te zijn want ja zij hadden het al moeilijk genoeg. Dus veel energie en tijd in mijn school gestopt. Zoals Mark Tuitert zich richtte op zijn sport deed ik dat op mijn studie. Maar ja uiteindelijk merk je pas vele jaren later dat het een afleiding strategie was en dat je eigenlijk niet aan rouwen bent toegekomen.

Mijn ouders hadden inmiddels hun leven weer opgepakt en er kwamen nieuwe partners in hun leven. Als kind ben je blij voor je ouders maar in mijn hart hoopte ik altijd dat ze weer bij elkaar zouden komen of in ieder geval weer normaal met elkaar zouden praten, of over elkaar praten en elkaar zouden respecteren. Wat zou mij dat geholpen hebben in het proces de scheiding een plek te geven. Niemand die mij vroeg wat ik nodig had. Ze waren te druk met hun emoties. Mijn vader zag ik in die periode bijna niet daar er in die tijd geen aandacht was voor co-ouderschap of iets dergelijks. Ik miste mijn vader verschrikkelijk ondanks dat het fijn was bij mijn mams.

Toch ben ik later zelf ook in het huwelijksbootje gestapt en ben ik getrouwd met de man waar ik zielsveel van hield, de vader van mijn dochter. Met hem durfde ik het aan. Helaas eindigde ons huwelijk ook in een scheiding. Onze dochter was pas negen. Als gevolg van onze scheiding heb ik weer een periode mijn vader moeten missen, vijf jaar hebben wij geen contact gehad als gevolg van de scheiding. Dit feit is ook een oorzaak van emoties rondom een scheiding. Gelukkig heb ik sinds 7 jaar weer contact met mijn vader maar het is moeilijk te verteren nu hij sinds 2 jaar mentaal hard achteruit gaat dat ik vijf waardevolle jaren heb moeten missen.

Ja ook mijn ex en ik gingen in de fout. Ook al hadden wij de leerschool van onze gescheiden ouders, wij trapten allebei in dezelfde patronen en luisterden niet naar ons kind ook al dachten we allebei dat we het goed aanpakten. Emoties zijn daar vaak de oorzaak van en nu na tien jaar praten we nog steeds niet met elkaar en is alle contact verbroken. Op de dag van de Scheiding besef ik me wederom hoe graag ik het contact zou willen met de vader van mijn kind om er samen te zijn als ouders voor onze dochter.

Hoe vet zou het zijn om volgend jaar in 2015 haar 21st dinner samen voor haar te bereiden en haar opnieuw ouders te geven die als een blok samen achter haar staan in haar leven. Want de grootste wens van kinderen blijft dat ouders met elkaar blijven praten ook al hebben ze een hekel aan elkaar.

Dus geen partner meer van elkaar zijn maar wel samen ouder zijn! Wie weet trek ik binnenkort de stoute schoenen aan en ga ik dit voorstel doen aan mijn ex-partner.

Eerst de online training doen van Villa Pinedo die vandaag gratis wordt aangeboden. Zie www.vilapinedo.nl

Hierbij de link naar RTL Late Night van Humberto Tan mocht je willen horen wat kinderen van gescheiden ouders wensen. http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-late-night-301978/afa5f178-00b8-3f16-a75e-25a1fa753262

Geen reactie's

Geef een reactie