Vaders en dochters een bijzondere band

Vaders en dochters een bijzondere band

‘Onderzoek wijst uit dat dochters een vader nodig hebben in hun jeugd omdat ze op basis van hem een beeld vormen over ‘de man’. Als dit een positief beeld is, blijken vrouwen later zelfverzekerder. Daarbij blijven veel dochters vaak de oogappel van hun vaders.’

Vanochtend vroeg las ik een artikel over de belangrijke band tussen vaders en dochters en besefte me dat ik het nu echt alleen moet doen zonder vader. Na het overlijden van mijn vader ging ik in een roller coaster van verdriet naar boosheid, verslagenheid en weer het rijtje opnieuw. Verschillende fasen van het rouwproces die elkaar opvolgden en elkaar ook afwisselden.

Gekwetstheid  in het heden kan soms ook terugleiden naar oude pijn uit het verleden.

Soms denk je dat je redelijk klaar bent met je verleden en dan toch zijn er dan weer ineens van die momenten dat je twijfelt over van alles en nog wat, je onzeker voelt of voelt dat je er niet toe doet. Vaders zijn belangrijk voor dochters, meer dan je wellicht zou denken. Hij is je eerste liefde in je leven, een zuivere liefde die er gewoon is. Het gezien en gesteund worden als jong meisje door deze mooie eerste liefde geeft een mooie basis voor vertrouwen, gehechtheid, het bewaken van je grenzen en vooral het er mogen zijn en er toe doen.

vader dochter handen

Hechte band tussen vader en dochter

Soms kan het zijn dat de magie en hechte band van vader en dochter door omstandigheden wordt onderbroken (scheiding, ziekte, overlijden etc). Het positieve beeld en voorbeeld wordt verbroken. Ik heb zelf ervaren hoe lastig ik dit vond op jonge leeftijd. Opeens was mijn grote voorbeeld er niet meer voor mij toen ik 12 jaar was. Wat ik ook deed het leek wel of hij mij niet meer zag. Te druk bezet met zijn eigen nieuwe leven na de scheiding. Ik probeerde me vooral te bewijzen en dat deed ik met mijn studies, door hard te werken en te zorgen voor iedereen om me heen. Ik hoopte dat hij trots op me was en het uit zou spreken of gezellig een dagje mee nam voor iets leuks. Maar helaas werd mijn verlangen niet beantwoord.

Ik snap nu heel goed waardoor ik jaren niet echt in verbinding was met mijn relaties. Door het doen van opstellingen werk kwam ik erachter dat er veel patronen uit mijn leven verband hadden met mijn verleden (de scheiding van mijn ouders) en deze inzichten hebben mij weer in contact met mijn vader gebracht waar ik nu heel dankbaar voor ben. Tevens kan ik door de inzichten in de opstellingen nu echt verbinding zijn met mijn huidige partner en dat voelt zo wezenlijk anders.

11123596_422696967855384_8534751197053819270_n

Ik bleef me maar bewijzen

De ingesleten patronen die echter verband houden met mijn bewijslast dat het kleine meisje in mij wel goed genoeg is voor de liefde van haar vader, is er na 40 jaar niet zo een twee drie uit te krijgen en popt soms zomaar uit het niets op. Ik herken het en kijk dan met mededogen naar dat kleine meisje dat zo hard aan het werk is. Dat hoeft nu niet meer zeg ik haar dan, voel en werk met je hart dan ontstaat dat wat nodig is.

Tegenwoordig hoor ik veel jonge vrouwen vertellen dat zij door de scheiding hun vader niet meer spreken of zien. Ik vind dit zo schrijnend om te horen. Ik heb dit zelf als een zeer groot gemis ervaren en zou hen graag op een wat jongere leeftijd in contact laten komen met opstellingen werk waarbij in korte tijd zichtbaar wordt wat in de onbewuste onderstroom gaande is. Dat wat zichtbaar wordt, is soms niet met de mind te begrijpen maar kan een beweging in gang zetten die doorwerkt op een andere laag.

Mooi thema voor een opstellingen avond.

Wil je ook een keer een opstelling aanschouwen of zelfs ervaren? Kom dan naar de Open Deur dag op zaterdag 9 april a.s. in het Mindcenter te Vianen.

Meer informatie op: Facebook evenement of via Zichtbaar Ondernemen

 

Fathers, be good to your daughters
Daughters will love like you do
~ “Daughters,” by John Mayer

Geen reactie's

Geef een reactie