Samengesteld kerstfeest vieren de trend voor de toekomst?

Samengesteld kerstfeest vieren de trend voor de toekomst?

Christmas I love you

Als we de televisie, krant, advertenties en kerstliedjes mogen geloven, is nog steeds het traditionele gezin de hoeksteen van kerstfeest vieren. Inmiddels ben ik expert geworden sinds mijn veertiende op alle mogelijke niet traditionele manieren kerstfeest te vieren. 

Op mijn vijftiende vierde ik soms 4 keer kerstfeest daar mijn jeugdliefde ook gescheiden ouders had. We gingen van kerstontbijt , kerstlunch naar kerstdiner en de volgende dag weer verder. Ja het was vooral veel eten en de sfeer was bovenal niet relaxed maar gespannen bij alle gezinnen.  De puzzelstukjes die ontbraken, kwamen dan juist duidelijker naar boven. 

Jaren later ontmoette ik de vader van mijn dochter, ook hij kwam uit een gebroken gezin dus kreeg zowel hij als ik gratis bij de deal (halfbroers), vader, moeder en “stiefmoeders”, daarbij kreeg ik zijn kinderen en zijn ex erbij, dus weer laveren tussen  beide families hun tradities, eetgewoonten en patroontjes.  

 Nu wederom kerst in aantocht, inmiddels zijn Eric en ik sinds 4 jaar bij elkaar en 2 jaar samenwonend. Ja het was heavy de eerste periode, van een meiden huis naar een huis met opeens 3 mannen erbij, dus ook drie keer zoveel geluid, was, rommel en andere televisieprogramma’s. Iedereen met zijn eigen gewoontes vanuit de respectievelijke nesten meegenomen.

De één ontbijt aan de aanrecht, de ander met augurken, de ander voor de televisie en de meiden aan tafel. In het begin vraag je je af hoe kan dit ooit een beetje harmonieus gaan worden? In het begin was ik heel hard aan het werk om een ieder zo te laten worden zoals ik gewend was, mijn manier van eten, relaxen, sfeer maken was zoals het in mijn ogen “moest” zijn.

Ik weet nog goed de eerste kerst, Eric en de jongens gingen die vreselijke nepboom neerzetten in hun huis, zij vonden hem prachtig, met van de knipperlichtjes er in en veel te veel kleuren ballen en slingers. Een rendier knipperend voor het raam, een heel dorp en een kerstman die nog net geen ho, ho riep. Wat een drukte. Gelukkig hadden Maike en ik toen bij ons eigen huis een echte blauwspar met alleen engeltjes erin en prachtige daarop afgestemde accessoires en cadeautjes onder de boom met speciaal daarop afgestemd inpakpapier. Pfffff wat een gedoe eigenlijk.

Nu na een aantal kerstfeesten aftasten en mixen hebben wij de goede modus kunnen vinden in ons samengestelde gezin. De kerstsfeer in ons huis is een mooie mix van onze nestpatronen geworden. Een echte boom met  engeltjes in de huiskamer, iets meer lichtjes langs de ramen en in onze mooie hal een heel decorum van sneeuw, kerstman, rendier en een compleet dorp uitgestald op een side table. In het donker is het net een sprookje! Zo heeft ieder zijn stukje in huis. En wat het eten betreft, de gourmet en het culinaire 5 gangendiner zijn veranderd in een 3-gangen diner met de traditionele kalkoen. Eric bereidt deze kalkoen nu al zo’n 3 jaar en wordt steeds verfijnder en is inmiddels onze nieuwe traditie in ons gezin. 

En daar we maar 1 dag kerst hebben om te vieren met onze ouders hebben we het dit jaar heel drastisch aangepakt, we hebben gewoon alle ouders op 2e kerstdag uitgenodigd. Mijn vader met zijn vrouw, mijn moeder met haar vriend en Eric zijn moeder met haar vriend. Zo houden wij heerlijk een dag over om met zijn tweetjes de sauna in te duiken en ons te laten verwennen en ons voor te bereiden op de tweede kerstdag waarop alle tradities, eetgewoonten, sferen gemixt gaan worden. Een heuse kerst shake. 

Maar als je in mijn hart kijkt, had ik liever mijn eigen broertje, mams en paps en mijn standaard gezin aan de tafel gehad, maar dat is het kleine meisje in mij…..dat mag ook best dat verlangen, maar de realiteit is misschien wel veel mooier, gelukkig zijn met de mensen waar ik van hou met die mensen bij zich waar zij van houden. 

Gelukkig kerstfeest! En als er een verstrikking opspeelt……let it be. Komt ook in  traditionele gezinnen voor!

 

 

 

 

 

6 Reactie's
 • Marianne
  Geplaatst op 14:30h, 02 december Beantwoorden

  Hoi lieverd.. waar het werkelijk omdraait.. ben jij en Erik en de kinderen en alles er omheen krijg je er bij..je doet het geweldig goed..je kunt best erg trots op je zelf zijn.. maak er maar een geweldige Kerst van..zo als jij het zelf wilt..
  Marianne

 • Vera
  Geplaatst op 17:44h, 02 december Beantwoorden

  Weer beeldend verwoord,fijn dat je toch de keuze hebt gemaakt om de kerst met ouders en aanhang te vieren….geniet ervan meissie en raakt het even verstrikt binnen in jou…let it be! :-)) En dan die 2de dag heerlijk in de relaxstand met je kanjer…mmmmm…enjouy samen! X Veer

 • caroline
  Geplaatst op 18:09h, 03 december Beantwoorden

  Fijne dagen geniet van wat je hebt.Heel veel knuffels van je vriendinnetje

 • Rianne van Vuren
  Geplaatst op 13:05h, 05 december Beantwoorden

  Hoi Jose,
  Voor het radio 1 journaal wil ik een reportage maken over precies dit onderwerp. Ik zou hier graag eens met je over praten, is dat mogelijk? Zo ja, zou je je telefoonnummer willen mailen naar rianne.van.vuren@nos.nl?

  Alvast bedankt!

  Rianne van Vuren
  NOS Radio 1 Journaal

 • Yvonne v.d. Bosch
  Geplaatst op 17:52h, 05 december Beantwoorden

  Wát een mooi en goed verhaal José…………..ik zie het gewoon voor me zoals jij het beschrijft en voel het ook! Zó vanuit je hart………heel mooi!! We zien elkaar snel…..veel liefs van Yvonne

 • Jacq
  Geplaatst op 16:49h, 06 december Beantwoorden

  Het schat, mooi geschreven, maar ik moest ook erg lachen om dat stukje met de nep boom en alles er op en aan van Eric en de jongens. Ik weet dat nog zo goed!!! Geweldig geschreven. Dikke kus.

Geef een reactie