Hoe een familieopstelling mijn leven veranderde

Hoe een familieopstelling mijn leven veranderde

Tien jaar geleden kwam ik tijdens een training, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, met Systemisch Werk in aanraking. Ik mocht een persoonlijk of zakelijk thema inbrengen tijdens een opstellingen avond. Ik koos voor een persoonlijk thema.

Systeem therapeut Bouke de Boer van NTI NLP, begeleidde mij op professionele wijze. Ik vond het destijds heel lastig mij echt in een relatie te verbinden en trok sinds mijn scheiding steeds de mannen aan, waar ik mij niet aan wilde of kon verbinden. Mijn vraag was daarop gebaseerd.

Bouke vroeg mij iemand uit te kiezen uit de beschikbare deelnemers om mijn vader te representeren. Ik koos op mijn gevoel iemand uit de groep die een beetje het Amsterdamse accent had van mijn vader en op hem leek. Dit deed ik tevens voor mijn moeder en voor mezelf.

Het onbewuste uit mijn verleden

Voor mezelf koos ik een leuke vlotte en jonge man, mijn maatje tijdens de training. Wat er zich toen ontvouwde heeft mij heel veel gebracht en heeft mijn leven en toekomst zeker mooier gemaakt. Wat ik zag in de opstelling? Dat ik na de scheiding van mijn ouders uit loyaliteit buitensporig voor mijn moeder ben gaan zorgen,  Mijn vader redde zich wel, moet ik gedacht hebben als veertien jarig meisje. Door de jaren heen ontwikkelde ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat gewoon bij me hoorde als persoon, dacht ik.

Ik vergat dat ik kind was

1434139032_man

Het grote verantwoordelijkheidsgevoel nam ik mee in mijn sociale leven, in relaties en ook in mijn werk. Ik was gewend dat ik degene was die alles op moest lossen en zorgen voor de goede afloop. Ik zorgde voor mijn moeder als een moeder voor een kind en vergat daarbij dat ik het kind was en zij de ouder met haar eigen verantwoordelijkheden. Ik werd eigenlijk de partner van mijn moeder.

Door een aantal interventies in de opstelling, zoals het inzicht dat ik de verantwoordelijkheid niet hoef te dragen als kind zag ik tevens dat mijn moeder door haar verleden een zelfde patroon had ontwikkeld wat ik wellicht van haar had gekopieerd.

Door het vreselijke ongeluk en daarbij de dood van haar 21 jarige broer is zij op 14 jarige leeftijd ook gaan zorgen voor haar moeder en leefde zij haar leven niet meer ten volle.

Eindelijk ontspannen verjaardagen 

Het gaf mij veel ruimte en begrip om anders tegen mijn familie van herkomst aan te kijken. Ik had op dat moment al vijf jaar geen contact met mijn vader en door deze wending en het doorbreken van de dynamiek hebben wij gelukkig nog 5 jaar contact gehad voor zijn overlijden. Ook het dertig jaar  stilzwijgen tussen mijn ouders veranderde daardoor met als resultaat eindelijk gezelligere en meer ontspannen verjaardagen waarbij ik niet hoefde te kiezen wie mocht komen.

Door mijn fascinatie voor opstellingen ben ik zelf de opleiding Systemisch Coachen gaan volgen bij Astrid van Noort van trueNorth En later heb ik ook de opleiding Organisatie Opstellingen bij haar doorlopen.

Er zijn zeer diverse thema’s in te brengen bij opstellingen. Het kan zakelijk of persoonlijk gerelateerd zijn.

Gisteren heb ik met Marcella Bekenkamp, tevens Systeem Therapeut, onze open deur middag in de steigers gezet. Samen hebben we het plan opgevat onze passie voor Systemisch werk een gezicht te geven door meer openheid te verschaffen over de positieve effecten van organisatie- en familieopstellingen op zowel zakelijk als persoonlijk vlak.

IMG_9604

Dit doen wij door een open deur middag te organiseren in het sfeervolle MindCenter, Marconiweg 8 te Vianen op zaterdag 9 april a.s.

Mocht je nieuwsgierig zijn, kom dan een kijkje nemen. Er zijn twee sessies waaruit je kunt kiezen:

Tijden:

1e sessie: 13.00 uur – 14.30 uur (inloop vanaf 12.45 uur)

2e sessie: 15.00 uur – 16.30. uur (inloop vanaf 14.45 uur)

Entree: 10 Euro per persoon (graag contant en ter plaatse betalen).

Voor wie: man en vrouw,  particulier en zakelijk, 18+ tot en met 90+

Interesse? Mail dan naar info@zichtbaarondernemen.nl of neem een kijkje op mijn website

Geen reactie's

Geef een reactie