Verandering draait om het doorbreken van patronen waar je niet langer wat aan hebt

Verandering draait om het doorbreken van patronen waar je niet langer wat aan hebt

Als jij als kind bepaalde afweermechanismen hebt toegeëigend, kan het voorkomen dat deze jou als volwassene in de weg komen te staan. Zij dienen jouw op volwassen leeftijd niet meer en stagneren jouw groei in je werk of privé. Zelf zie je ze waarschijnlijk niet daar ze zo bij je zijn gaan horen. Ik help jou deze onzichtbare patronen aan de oppervlakte te brengen zodat ze jou niet meer blokkeren in de onderstroom.

Welk afweermechanisme kies je als kind?

In de tijd dat ik puber was, besloten mijn ouders te gaan scheiden. Ik koos destijds onbewust voor degene die mij het meeste nodig had op dat moment en dat was mijn moeder. Zij was depressief. Kinderen die op jonge leeftijd voor een ouder gaan zorgen door bijvoorbeeld een scheiding, een verslaving, het overlijden van een ouder of het ziek worden van een ouder verlaten op dat moment geheel onbewust hun kindplek. Zij gaan figuurlijk en letterlijk naast de ouder staan om te gaan zorgen. Dit wordt rolomkering of partnerficatie genoemd.

Perfectie, niet goed genoeg zijn, waardering zoeken.

Het kind neemt een rol aan die niet past bij het kind. Dit resulteert vaak onbewust in overmatig zorgen voor, verantwoordelijk voelen voor en streven naar perfectie in alles wat het kind onderneemt. Het moet goed genoeg zijn en zijn uiterste best doen om de ouder beter te laten voelen of het gaat juist probleem gedrag vertonen om de aandacht van de problematiek af te leiden. Men draagt het lot en de bagage, dat eigenlijk bij de ouder hoort, uit liefde. Dit wordt ook wel ‘magische liefde’ genoemd.

Dit gebeurde bij mij ook en dit beïnvloedde een groot deel van mijn leven zonder dat ik daar erg in had. Patronen bleven zich herhalen zonder dat ik het zag. In het vinden van de juiste relatie, in mijn werk en ondernemerschap en in het extreem verantwoordelijk voelen voor het geluk van mijn moeder. Totdat ik met familieopstellingen in aanraking kwam. Ik zag dat ik als jong volwassene mijn kindplek had verlaten. Door dit inzicht kon ik uiteindelijk mijn eigen plek in het familie systeem innemen en dat gaf rust en flow.

Herken jij overmatige zorg voor een ander? Of juist het gevoel dat je je hart op slot hebt gedaan en het allemaal zelf wil doen? Altijd aan het streven bent naar meer en meer en nog beter je best doen zonder voor jezelf te zorgen? Schuldgevoelens of het gevoel niet ten volle te leven? En wil je het nu eindelijk eens aanpakken en veranderen?

Patronen doorbreken

Ik help jou deze dynamieken en patronen te doorbreken en inzicht te krijgen in wat jouw eigen plek is in jouw familiesysteem en organisatie systeem zodat jij luchtiger, met meer passie en meer overgave het leven kunt leven. Dat het weer stroomt en jij de sparkle weer terugvindt. Beter voor jezelf zorgt zonder je schuldig te voelen naar anderen. Beter je grenzen bewaakt en nee kunt zeggen.

Dat doe ik door middel van team coaching in jouw organisatie  (organisatieopstellingen) of via 1 op 1 coaching gesprekken, opstellingen, coach wandelingen langs de Linge, workshops, lezingen en trainingen. Tegenwoordig coach ik tevens veel online via Zoom of Teams.

Dus merk jij als leider van een organisatie, team of individu dat bovenstaande zaken wellicht in de onderstroom aanwezig zijn en de groei in jouw bedrijf of leven laten stagneren? Dan kan het zijn dat bepaalde patronen en dynamieken voor jou nog onzichtbaar zijn.

Bel of mail me dan voor een online of offline kennismakingsgesprek zodat we kunnen kijken of er een klik is en we samen aan de slag kunnen.

Meer informatie over mijn werkwijze zakelijk & privé vind je op mijn website Zichtbaar Ondernemen.

 

handtekening

Initiatiefnemer van de Hartenpin

Geen reactie's

Geef een reactie